MaRi BeRsAmA-SaMA MeNyELaMi JiWa iNI

Monday, February 25, 2013

Kisah Balang, Batu Besar, Batu Guli, Pasir Dan Air

Assalamualaikum....
Pernah dengar tak kisah seperti tajuk diatas (malas nak tulis semula sebenarnya)
Mesti pernah kan...
Tapi kali nih saya nak juga ceritakan semula
Mungkin untuk mereka yang tidak pernah mendengar ataupun pernah mengetahui tetapi dalam konteks yang berbeza...

(Cerita ni saya dapat dari majalah APO! ada juga moralnya dalam komik mcm ni)

Satu hari, seorang majikan menyuruh seorang pekerjanya yang terlalu obses dengan pekerjaannya sehingga menimbulkan masalah didalam keluarganya sendiri...

Majikan : Saya tengok awak sekarang seperti ada masalah? Boleh saya tahu apa masalahnya???
Pekerja  : Kenapa bos??? Kerja saya merosot ker??? Saya dah mencuba yang terbaik...
Majikan : Kerja awak tiada masalah, malah awak seorang pekerja yang sangat berdedikasi, tetapi saya dapat rasakan awak ada masalah dirumah, bersama keluarga awak?? Betulkan saya jika saya tersilap.

(Pekerja termenung seketika..........)

Pekerja  : Memang saya ada masalah dirumah bos, saya sendiri tidak faham apa sebenarnya masalah saya bersama keluarga saya. Saya dah lakukan yang terbaik untuk mereka. Saya sediakan keperluan secukupnya untuk mereka, makan, pakai, malah kemewahan... Tetapi isteri saya seperti semakin dingin dengan saya, anak-anak pula seperti hanya ada ibunya didalam hidup mereka. Sedangkan saya tidak pernah memarahi, mengherdik apatah lagi memukul mereka. Apa sebenarnya salah saya bos???
Majikan : Bila kali terakhir kamu meluangkan masa bersama mereka??? Bila kali terakhir kamu membawa mereka bercuti??? Bila kali terakhir kamu menyemak kerja sekolah anak-anak kamu???

 (Pekerja hanya diam dan tunduk)

Majikan : Itu silapnya kamu....
Pekerja  : Tetapi saya keluar mencari rezeki, untuk kesenangan mereka, malah saya bantu syarikat untuk semakin maju bukan???
Majikan : Itu memang saya akui, kamu sangat membantu syarikat, tetapi bukan pekerja seperti itu yang saya mahukan... Kamu pernah dengar kisah balang, batu besar, batu guli, pasir dan air?? Mampukah kamu masukkan kesemua bahan tadi kedalam balang tanpa meninggalkan sedikit pun baki diluar???
Pekerja  : Batu besar saja sudah pasti memenuhi balang tersebut, masakan ia boleh muat kesemuanya didalam balang tersebut???
Majikan : Ianya tidak mustahil, jika kamu memasukkannya mengikut turutan yang betul dan sabar. Jika saya katakan saya masukkan batu besar berkenaan dahulu, pasti ia meninggalkan ruang2 diantaranya bukan?? Kemudian saya masukkan pula batu2 guli dan goncangkannya sehinggan ia muat didalam ruang2 yang ada, muat bukan??? kemudian saya masukkan pula pasir2 halus diantaranya secara perlahan2, dan goncangkannya lagi, pasti ia akan muat bukan?? dan akhir sekali, saya masukkan air secara perlahan2, akhirnya pasti semuanya akan muat bukan??? Itu yang saya maksudkan didalam kehidupan kita, anggap batu besar adalah orang2 yang paling kita sayang, ibubapa, pasangan, anak-anak, keluarga kita, mereka paling besar dan utama, dahulukan mereka... kerja, kereta, rumah, kemewahan, itu adalah seperti batu2 guli, ia akan muat diantaranya, akan datang juga, dan akan selari dalam hidup kita, dan pasir2 halus adalah perkara2 sampingan dalam hidup kita, seperti keseronokan, kegembiraan, kita pergi bercuti bersama keluarga, kita keluar minum lepak2 bersama kawan, itu semua akan ada diantara ruang2 hidup kita, dan air itu adalah seperti kasih sayang kita yang akan terus mengalir dan memenuhi ruang2 yang ada dengan sendirinya... Jadi mana yang paling utama?? Jika kamu masukkan batu2 guli dan pasir dahulu, kamu rasa muatkah batu2 besar tadi didalamnya kemudian?? dan jika kamu masukkan air dahulu, adakah kamu mampu menjamin ia tidak akan tertumpah keluar kemudian nanti??? Jadi mana lebih utama???
Pekerja  : Terima kasih bos.... baru sekarang saya faham segalanya....
Majikan : Tetapi bukan maksud saya awak boleh abaikan kerja awak, cuma susun betul2 jadual hidup awak..... Faham bukan???
Pekerja :  Insyaallah bos, saya akan lakukan yang terbaik didalam hidup saya....

Cerita ni sangat menarik perhatian saya nak baca, sangat betul, sangat tepat.... Tapi dalam komik APO! tuh lagi menarik sebab ayat-ayat komik kan.. + ada gambar skali.... (dah macam promosi komik APO! plak)

Tuh saja post untuk kali ini... Salam Sayang Semuanya... :)

No comments: